Cijepljenje pasa i mačaka

Cijepljenje pasa i mačaka

kol. 22

Cijepljenje pasa i mačaka vrlo je važna preventivna mjera zaštite životinja od zaraznih bolesti. Svaki vlasnik ili uzgajivač trebao bi režim cijepljenja provesti u dogovoru sa svojim veterinarom, kako bi se postigla najefikasnija zaštita ljubimaca.

Svrha cijepljenja je stimulacija imunološkog sustava u smislu proizvodnje dovoljne količine protutijela koja će kod izlaganja bolesti zaštititi životinju od iste. U mladih životinja, prisutnost majčinih protutijela može ometati ovaj proces te se daju serije cijepiva u pravilnim intervalima koje bi trebale rezultirati dovoljnim imunitetom protiv uzročnika zaraznih bolesti za koje se cijepe.

Kod pasa i mačaka nema prijenosa majčinih protutijela kroz placentu u fetus, pa se štenci i mačići rađaju nezaštićeni. Zaštita se postiže putem kolostruma (majčino mlijeko) u prvih par dana života i zato je bitno da je majka prethodno imunizirana. S vremenom se količina majčinih protutijela smanjuje, sve više se razvija imunosni sustav koji je tada bitno potaknuti na stvaranje što jače imunosti primjenom cijepiva. Životinje koje nisu uspjele primiti kolostrum trebalo bi cijepiti u dobi od 2-3 tjedna, a ostale u dobi od 6-8 tjedana.

Interval između prvog i drugog cijepiva trebao bi biti između 3-4 tjedna jer cijepiva mogu interferirati jedna sa drugom i svako odstupanje od tog intervala može umanjiti djelotvornost cijepiva.

Cijepiti se smije samo zdrave životinje, gravidne se ne smiju cijepiti, poželjno je cijepiti najkasnije mjesec dana prije očekivanog parenja da se stigne stvoriti dovoljan titar protutijela koje će kasnije štenci dobiti putem kolostruma.

Nakon cijepljenja vlasnik mora pažljivo promatrati životinju prvih pola sata zbog znakova akutnih alergijskih reakcija. U slučaju alergijske reakcije, istog trena treba kontaktirati veterinara. Ako je životinja već prije imala reakciju na određeno cijepivo to treba napomenuti.

PROTOKOL CIJEPLJENJA ZA PSE

ŠTENCI: Program cijepljenja ovisi o cijepnom statusu majke, dobi i zdravstvenom stanju šteneta. Svakako je potrebno prije cijepljenja izvršiti dehelmintizaciju počevši od desetog dana života (Banminth pasta) višekratno u intervalima od deset dana do dva tjedna. Ukoliko štene nije primilo kolostrum u dobi od 2-3 tjedna može primiti cjepivo za zaštitu protiv štenećaka i mrtvo cjepivo protiv parvoviroze. Nakon kolostruma štenci se cijepe cijepivom protiv zaraznih bolesti (štenećak, hepatitis, parvoviroza, leptospiroza, respiratorne bolesti) u dobi od 6-8 tjedana starosti te potom slijedi ponovno cijepljenje za 3-4 tjedna istim cijepivom. Također se može i dati dodatno cijepivo protiv corona virusa. Nakon 3 mjeseca starosti štene se mora po zakonu cijepiti protiv bjesnoće i označiti mikročipom. Nakon obavljenih cijepljenja, životinja je zaštićena godinu dana, te se svake godine u isto doba ponavlja jednokratno cijepljenje protiv zaraznih bolesti i bjesnoće. Izuzetak su lovački psi kojima se može dva puta godišnje dati vakcina protiv leptospiroze jer su više izloženi izvorima te zaraze.

PROTOKOL CIJEPLJENJA ZA MAČKE

MAČIĆI: Program cijepljenja kao i kod pasa ovisi o cijepnom statusu majke, dobi i zdravstvenom stanju mačića. Svakako je potrebno prije cijepljenja, u dobi od 10 dana izvršiti dehelmintizaciju koja se ponavlja u intervalima od 2 tjedana. Mačići se u dobi od 6-8 tjedana cijepe cijepivom protiv zaraznih bolesti (zarazni rinotraheitis, panleukopenija mačaka i infekcija mačjim calicivirusom) te protiv mačje leukemije. Prije upotrebe cijepiva protiv leukemije bitno je saznati od kuda dolazi mačić i dali je majka cijepljena jer se virus leukemije nalazi u većini mačje populacije i prenosi se s majke putem placente, te ako nismo sigurni za cijepni status majke preporučljivo je testirati mačku na prisutnost virusa. Cijepljenje se ponavlja nakon 3-4 tjedna istim cijepivima. U dobi od 3 mjeseca mačić se može cijepiti protiv bjesnoće što se preporučuje ukoliko će biti dvorišni ljubimac i slobodno šetati. Nadocijepljivanje se obavlja svake godine jednokratno u istom periodu da bi životinja bila pravilno zaštićena.

Ako kupujete/udomljavate štene ili mače nije naodmet provjeriti iz kakve okoline dolazi, jesu li roditelji životinje cijepljeni te u kakvim uvjetima žive. Ako se radi o odrasloj životinje također je bitna povijest cijepljenja da bi mogli u buduće nastaviti pravilno je cijepiti ili ako je u pitanju mačka testirati je na virus leukemije, osobito ako je dovodite u dom sa više mačaka.