Upala analnih vrećica

Upala analnih vrećica

kol. 21

Analne vrećice su parna uvrnuća kože smještena između unutarnjeg i vanjskog analnog otvora. Šupljina vrećice služi kao rezervoar sekreta karakterističnog mirisa koji se prilikom defekacije istiskuje i oblaže izmet životinje, te na taj način ona obilježava granice “svoga ” područja.

Uzroci upale nisu sasvim poznati, ali smatra se da su predisponirajući faktori za njen nastanak loša ishrana koja uzrokuje kašastu i mekanu stolicu, manjak fizičke aktivnosti, perianalne hernije, kolitis te pojačano lučenje sekreta u vrijeme parenja kad životinje imaju jaču potrebu za obilježavanjem teritorija. Izvodni kanali analnih otvora vrlo su uski i zavijeni pa najmanja oteklina u perianalnom području može dovesti do njihovog začepljenja.

Prekomjerna količina sekreta u vrečicama uz začepljene kanaliće dovodi do fermentacije sadržaja i upale. Raspadni produkti upalnog procesa resorbiraju se i cirkulacijom dospijevaju po cijelom organizmu, a posebno je na njih osjetljiva koža, pa je u tipičnim slučajevima glavni znak bolesti izrazit svrbež. Može doći i do komplikacija uzročnicima gnojenja, te ako se ne intervenira i do rupture vrećice.

Životinja se češe i grize, te si oštečuje kožu na tim mjestima gdje dolazi do otpadanja dlake, crvenila kože, pa čak i do gnojnih rana na koži.

Jedna od zabluda vlasnika pasa je da ako psu jednom istisnemo analke, tada ćemo to morati raditi cijeli život.

Naime, psi bi u pravilu trebali sami prazniti analne vrećice, a ako iz bilo kojeg razloga koje smo prije naveli nisu to u mogućnosti, moramo im pomoći te tako spriječiti upalu i infekciju.

Jako je bitno da ih vlasnici ne prazne sami, jer se nestručnim pražnjenjem također može izazvati upala.

U slučaju začepljenja dovoljno je jednokratan posjet veterinaru i  manualno pražnjenje sadržaja te stavljanja psa na adekvatnu prehranu pomoću koje će mu stolica biti pravilno formirana.

Ako se radi o upali potrebno je vrečice isprati uz lokalnu primjenu antibiotika , a ukoliko je potrebno može se dati i sredstvo protiv svrbeža.

Kod komplikacija je potrebno ispiranje vrečice i upotreba sistemskih antibiotika.

Da bi se takvo stanje svelo na najmanju mjeru, potrebno je psa redovito izvoditi u šetnju i pravilnom prehranom regulirati konzistenciju izmeta. Hrana bogata vlaknima čini stolicu životinje čvršćom i obilnijom te takva radi veći pritisak na analne vrećice.